by

Tort vegan ”Noaptea Pasiunii”

Am imprumutat reteta de la Martha Stewart. Am facut cateva modificari pentru a obtine un tort vegan. A iesit ceva delicios si potrivit pentru masa de sarbatori. Este un tort aspectuos si simplu de facut. Gustul wow, amarui de la cacao si ciocolata neagra, dulce si acrisor de la glazura de lamaie. Pentru un fan ciocolata ca mine acesta e tortul perfect.

Ingrediente blat:

Mod de preparare tort vegan:

  • 90g cacao
  • 260 ml apa calda
  • 320 ml iaurt vegetal
  • 200g faina integrala
  • un strop de sare himalaya
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • 200 g unt de cocos
  • 100 g xylitol
  • un pumn de nuci maruntite
  • coaja rasa de citrice
  • 50 g ciocolata neagra​

Ingrediente crema de cocos:

  • 100g nuci caju
  • 100g cocos razuit
  • 50g xylitol
  • seminte de la 1/2 pastaie de vanilie
  • lapte vegetal​

Ingrediente glazura:

  • doua linguri ​xylitol
  • doua linguri zeama de lamaie
  • o lingura crema de cocos

Pornesti cuptorul la foc mare.

Amesteci 90g cacao cu apa calda. Amesteci bine sa mai scapi de cocoloase, apoi adaugi iaurtul vegetal (eu am folosit iaurt de soia) si amesteci in continuare.

Separat amesteci faina integrala (eu folosesc mix de patiserie slabesti mancand) cu sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucile maruntite si coaja rasa de citrice (eu am razuit coaja de portocala).

Intr-un alt vas freci bine untul de cocos cu xylitolul. Daca iti place prajitura mai dulce poti pune 150g de xylitol. Eu am folosit lapte de cocos la cutie. L-am pus cu o seara inainte la frigider si pana a doua zi ce l-am folosit, laptele s-a intarit. Faci o gaura in partea de jos a conservei si pe acolo scurgi lichidul adunat. Din ce ramane poti sa faci o frisca gustoasa, amestecand crema de cocos cu indulcitor si lasand apoi la rece pentru a se inchega iar.​

Incorporezi amestecul de cacao in crema de cocos si apoi adaugi treptat si faina amestecata cu celelalte ingrediente. Toci grosier 50g de ciocolata neagra si amesteci in compozitia de blat.​

Torni compozitia in forma de tort. Eu am o forma de tort detasabila cu diametru 22cm. Am tapetat cu foaie de copt partea de jos iar peretii i-am uns cu putin unt de cocos.​

Am pus forma de tort in tava aragazului pentru ca daca se intampla sa curga putina compozitie, va curge in tava si nu vei murdari cuptorul.​

Dai tava la cuptor la foc mare 10 minute dupa care reduci focul la mediu si mai lasi 55-60 de minute, total 65-70 de minute. O sa obtii un miez putin umed si fin. Lasi tortul vegan la racit iar dupa 15-20 de minute il scoti din forma cu grija. Treci cu lama cutitului de jur imprejur pentru a desprinde blatul daca e lipit de forma. Scoti blatul si-l pui in farfurie apoi il lasi la rece pana se raceste de tot.

Pana se raceste tortul faci crema de cocos.​ Pui in blender nucile caju, xylitolul si laptele vegetal. Am pus lapte cat sa poata blenderul mixa nucile caju. Cantitatea de lapte difera de puterea blenderului, laptele sa fie maxim cat sa acopere nucile caju. Dupa ce ai o crema fina poti adauga 50g de cocos razuit si mai mixezi putin. Adaugi si celelalte 50g de cocos razuit si amesteci cu lingura putin.

Dupa ce s-a racit blatul, il tai in doua si intinzi crema de cocos pe partea de jos. Pui peste crema partea de sus a blatului. Faci glazura de lamaie amestecand bine ingredientele. Torni glazura peste blat si nivelezi inspre margini pentru a se scurge putina glazura si pe margini.

Ornezi cu fulgi de cocos, coaja razuita de portocala, bucati de ciocolata neagra. Gata tortul vegan.

Pofta mare si spor la gatit cu gust. O zi frumoasa om minunat.​

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *