Supa crema de praz

Proprietati ale prazului:

Planta are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostata, san, ovarian, are efecte laxative, vermifug, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, lubrefiaza peretii intestinali, grabeste evacuarea intestinelor, antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, diuretic,expectorant, hipogliceminant, tonic şi vasodilatator.

Prazul conține apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, grasimi, substante minerale (potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, fier, mangan, zinc, sodiu), fibre alimentare, polifenoli, ulei volatil, saponine și vitamine A, B, C, E, K, PP, B6. Contine si un nivel important de azot ceea ce il face un bun constructor și regenerator.

Prazul este o combinatie intre ceapa si usturoi. Este foarte gustos, eu il folosesc atat in salate crud cat si gatit sub forma de supa sau ca si condiment in diverse preparate in loc de ceapa sau usturoi.

Ingrediente:

· 2-3 fire de praz

· 3-4 cartofi mov

· o crenguta de cimbru

· sare de himalaya

· piper proaspat macinat

· 2 l supa de legume

· mix de frunze uscate (patrunjel, telina, leustean)

· o lingurita otet de mere optional

· smantana vegetala optional

· ulei de masline

Mod de preparare:

Eu am cules trei fire de praz din gradina. Daca il cumperi din magazin e suficient sa folosesti doua fire, al meu in gradina nu e asa de mare. Tai partea alba a prazului rondele. Cureti cartofii mov, poti folosi la fel de bine si cartofi cu miezul alb, doar ca atunci nu vei beneficia de proprietatile uimitoare ale cartofilor mov.

Aici gasesti un articol despre beneficiile cartofilor mov.

Dupa ce ai curatat cartofii, ii tai cuburi. Pui prazul rondele si cuburile de cartofi in oala. Torni supa de legume si pui oala pe foc. Adaugi crenguta de cimbru, condimentele si foarte putin ulei de masline (o lingurita aproximativ).

Lasi sa fiarba 20 de minute, dupa care iei oala de pe foc si o lasi putin la racit. Scoti crenguta de cimbru din supa, ai pus crenguta doar pentru gust si aroma. Cu mixerul vertical mixezi bine pana obtii o supa cremoasa. Pentru ca prazul are fibre destul de tari iti recomand sa strecori supa mixata prin strecuratorul cu ochiuri mici.

Vei obtine o supa la fel de cremoasa doar ca nu vei gasi bucatele mici de praz in ea. Acuma gusti supa si portivesti gustul de sare si piper. Eu am mai pus o lingura de otet de mere doar pentru ca i-mi plac supele acrute, dar nu e nevoie sa pui daca nu vrei. Poti adauga in supa si smantana vegetala, dar e foarte buna supa si fara smantana. Supa are o culoare mai neobisnuita din cauza cartofilor mov, daca folosesti cartofi albi vei obtine o culoare deschisa insa eu prefer cartofii mov. Tu poti sa folosesti de care vrei, gustul e acelasi doar culoarea difera.

Eu am servit supa cu crutoane de paine integrala prajita, felii de ardei iute, putin ulei de masline si mix de germeni (lucerna, varza rosie si broccoli). O supa minunata intr-o zi de toamna rece. Pofta buna si o zi minunata suflet frumos !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *