Retete delicioase cu naut si lipii

Deoarece fac destul de des aqua faba, reteta o gasesti aici, imi raman destule boabe de naut fierte pe care le folosesc in diferite retete. Daca faci si tu aqua faba ai aici doua retete cu boabe de naut. Sau poate iti place nautul si atunci iti ramane apa in care a fiert si e pacat sa o arunci. Incearca aqua faba si de aici inainte vei face naut si daca nu vei avea pofta de el. Aqua faba e o spuma minunata, un inlocuitor perfect pentru spuma de ou. 
Acestea sunt retete foarte simple dar si foarte gustoase, le poate face oricine fara a vea nevoie de foarte multa experienta in bucatarie.

Salata de naut si legume

Ingrediente:

· boabe de naut fierte

· o ceapa

· un ardei rosu

· chimen

· sare de himalaya

· piper proaspat rasnit

· boia de ardei afumata

· o lingura de ulei de masline extravirgin

· putina zeama de lamaie optional

Pui intr-un bol boabele de naut si legumele taiate felii. Adaugi codimentele, uleiul si zeama de lamaie. Amesteci bine si servesti cu tocanita de ciuperci sau paine prajita frecata cu usturoi sau in lipii cu muraturi crema de tofu cu marar si sos din: iaurt de soia, pasta de rosii, pasta de ardei, sare, piper, zeama de lamaie si usturoi zdrobit.

Cipsuri din boabe de naut

Ingrediente:

· boabe de naut fierte

· chimen

· boia de ardei afumata

· sare de himalaya

· piper proaspat rasnit

· usturoi zdrobit

· ulei de masline extravirgin

Pui intr-un bol boabele de naut peste care pui uleiul de masline si condimentele. Amesteci bine si pui totul intr-o tava si dai tava la cuptor. Lasi pana boabele de naut capata o culoare aurie. E cel mai bun cips pe care l-ai mancat vreodata. E unul din preparatele mele preferate si e si foarte simplu de facut.

Lipii integrale

Ingrediente:

· 550g faina integrala

· 1 lingurita chimen macinat

· ½ lingurita ghimbir

· ½ linguruta rozmarin

· 1 lingurita sare de himalaya

· ½ lingurita boia afumata

· 400 ml apa

· 3 linguri ulei vegetal

Amesteci ingredientele uscate apoi adaugi ingredientele lichide, prefer uleiurile presate la rece. Aici am folosit ulei din seminte de floarea soarelui presat la rece. Eu il cumpar de la un producator local.
Dupa ce ai adaugat si ingredientele lichide amesteci bine totul pana obtii o bila de aluat. Nu e nevoie sa amesteci prea mult si nu e nevoie de framantare.
Pregatesti masa de lucru tapetand-o cu faina. Rupi din aluat si formezi cu podul palmei bile rotunde pentru a putea da lipiei o forma cat mai uniforma. Intinzi cu sucitorul bila de aluat pana obtii o placinta de 5 mm. Pui lipia in tigaia incinsa dar fara ulei. Coci 3 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte. Timpul de coacere depinde si de cat de tare e focul , insa eu iti recomand o temperatura medie pentru a nu se arde lipia si a avea timp sa se coaca si pe interior.
Dupa ce scoti lipia din tigaie o pui pe o farfurie si invelesti cu un prosop de bucatarie. Termini de copt toate lipiile.
Eu le mananc alaturi de supe creme sau umplute cu salate de legume, tahini (pasta de susan), hummus, sos din pasta ardei iute amestecata cu iaurt de soia, pasta de rosii cu usturoi, falafel reteta o gasesti aici, burger vegan,etc. Pofta buna si o zi frumoasa om minunat !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *