by

Paella spaniola in varianta vegana

Orezul integral are calitati nutritive net superioere orezului decorticat folosit in mod general de gospodine. Cele mai multe substante nutritive se gasesc in coaja care imbraca bobul de orez si care este inlaturata in urma prelucrarii industiale. Orezul decorticat, adica cel alb prelucrat industrial, nu contine vitamina B1, pe cind orezul integral contine complexul de vitamine B, mai ales vitamina B6, vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, are mai multe fibre si mai multi acizi grasi esentiali nesaturati.

Ingrediente:

· un varf de lingurita turmeric

· sare de himalaya dupa gust

· piper proaspat macinat dupa gust

· un catel de usturoi

· o lingurita de boia afumata sau un ardei copt taiat fasii

· ½ lingurita ghimbir

· o lingura verdeturi uscate ( frunze de patrunjel, telina, leustean, etc )

· 300g ciuperci

· o ceapa

· o conopida medie

· 2-3 rosii

· 250g orez integral

Mod de preparare:

Pentru ca orezul integral necesita mai mult timp pentru fierbere, eu l-am pus la fiert inainte cam 30 de minute (o parte orez la 2 ½ de apa). Altfel ar trebui fierte legumele foarte mult si am pierde multe vitamine pretioase.
Pregateste o tigaie mare. Curata si toaca marunt ceapa. Pune tigaia pe foc. Pune in tigaie o lingura de ulei de masline, 2-3 linguri apa si ceapa tocata marunt. Lasa ceapa la inabusit 1-2 minute. Adauga ciupercile taiate felii si conopida rupta in ciorchini mai mari. Toaca marunt usturoiul si adauga-l in tigaie. Pune boia afumata sau ardeiul copt si rosiile taiate cubulete. Eu curat de piele rosia si apoi o toc. Pune in tigaie sare, piper, verdeturile proaspete tocate sau verdeturi uscate, in functie de sezon si ghimbirul.
Amesteca putin si lasa un minut sa se caleasca.
Adauga apoi apa cam 500ml si turmericul. Cand clocoteste apa adauga si orezul inegral prefiert. Lasa la fiert inca zece minute sau pana scade toata apa de pe orez, apoi lasa tigaia inca 5 minute pana se prajeste orezul putin pe fundul tigaii. Dupa asta opreste focul si lasa orezul inca 5 minute sa se odihneasca.
O minunatie si o explozie de gusturi. Nu sunt fan orez, cred ca mananc orez de maxim 2-3 ori intr-un an dar aceasta reteta e minunata, chiar ti-o recomand. Pofta buna si o zi minunata suflet frumos.
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *