by

Negresa cu dovleac

Ingrediente:

· 6 linguri de faina slabesti mancand
· 4 linguri faina de hrisca
· o lingurita bicarbonat de sodiu
· o lingurita praf de copt
· 1-2 lingurite scortisoara
· ½ lingurita nucsoara macinata
· ½ lingurita cuisoare macinate
· 2 linguri mari de cacao sau carob
· 3 linguri ulei vegetal (eu am folosit ulei de rapita)
· un pumn de coacaze negre uscate
· un dovlecel marisor razuit
· 4 linguri fructoza sau zahar de mesteacan
· un strop de sare
· 200 ml lapte de soia

Glazura:

· 2-3 linguri fructoza pudra
· 1 lingura mare carob
· 1 lingura ulei de rapita
· 2 linguri apa
· cocos razuit pentru ornat

Mod de preparare:

Porneste cuptorul la temperatura mare.
Pui ingredientele uscate intr-un bol si amesteci. Apoi adaugi si ingredientele lichide. Dovlecelul razuit nu l-am stors de apa, doar l-am razuit si l-am adaugat la amestecul de faina. Am amestecat iar, apoi am adaugat laptele de soia.
Trebuie sa obtii o compozitie de consistenta celei pentru piscot. Daca mai e nevoie mai poti adauga lapte in plus, asta depinde foarte mult de faina pe care o folosesti. Daca faina are fibre mai multe vei avea nevoie de lapte in plus.
Eu am folosit o lingura de cacao neagra si o lingura de carob pentru a obtine o negresa inchisa la culoare si cu gust mai ciocolatos. De obicei inlocuiesc pudra de cacao cu carob deoarece pudra de cacao este un aliment acid, dar in anumite retete unde e nevoie o folosesc combinata cu carobul.
In general dupa cum ai vazut si tu, in retetele mele folosesc multe alimente cu un indice glicemic scazut si aici ma refer la zahar pe care il inlocuiesc cu fructoza sau zahar de mesteacan sau eritritol. Faina alba nu folosesc deloc niciodata in nici o reteta.
Toate astea pentru a-mi putea pastra kilogramele in limite normale si pentru ca am membri ai familiei diabetici. Asa ca daca ai si tu probleme de acest gen poti incerca retetele cu incredere.
Ok dupa ce ai terminat de amestecat aluatul, tapeteaza tava aragazului cu hartie de copt ( eu folosesc o tava mai mica decat tava normala de aragaz) si toarna amestecul in tava, niveleaza putin si da tava la cuptor. Primele 15-20 minute lasa focul la maxim apoi treci focul la nivel mediu. In 45 de minute este gata coapta negresa. Eu fac si testul cu scobitoarea inainte de a scoate tava din cuptor, insa aceasta prajitura va ramane putin umeda in interior.
Cu 5 minute inainte de a scoate tava de la cuptor faci glazura. Macini fructoza cu rasnita de cafea. O pui intr-un bol mic impreuna cu uleiul de rapita si carobul. Amesteci bine dupa care adaugi si apa. Vei obtine o compozitie de consistenta unei budinci. Nu trebuie sa fie foarte lichida.
Dupa ce scoti tava din cuptor imediat intinzi glazura cu o lingura pe intreaga prajitura. Ornezi cu cocos razuit. La fel de bine poti orna si cu fructe. Pofta buna !!!!
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *