Meniu vegan pentru masa de sarbatori

Aperitive vegane pentru masa de sarbatori

Salata de ciuperci crude cu maioneza
Ingrediente:​
  • 700g ciuperci champignon
  • o legatura marar
  • maioneza vegana
  • sare de himalaya
  • piper proaspat macinat​
  • 2 catei de usturoi

Cureti ciupercile si le tai felii. Le pui intr-un vas si le amesteci cu maioneza vegana, usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust. Toci marunt mararul si amesteci si in compozitie dar lasi putin si pentru ornat. Poti sa prajesti cateva felii de paine si sa servesti langa. Sau poti taia ardei rosu in doua si sa servesti umplut cu salata de ciuperci.

Aperitiv vegan

Taie felii un dovlecel bine spalat. Taie felii mozzarella vegana. Taie felii rosii cheri. Pune feliile de mozzarella peste cele de dovleac iar feliile de rosii peste mozzarela. Optional poti pune sare de himalaya, piper proaspat rasnit sau putin ulei de masline extravirgin.

​Bruschete cu guacamole
Ingrediente:​
  • avocado copt
  • usturoi
  • zeama de lamaie
  • sare de himalaya
  • piper
  • ardei iute tocat marunt
  • paine prajita​

​Zdrobeste avocado cu o furculita. Poti sa folosesti si blenderul daca vrei, dar mie imi place daca mai raman si bucatele mai mari de avocado. Adauga celelalte ingrediente si amesteca bine. Prajeste painea si freaca pe fiecare parte cu usturoi. Unge feliile cu guacamole obtinut si orneaza du pa gust.

Bruschete cu rosii si mozzarella vegana
Ingrediente:
  • ​paine prajita
  • mozzarela vegana
  • rosii
  • usturoi

Freci cu putin usturoi painea prajita si stropesti cu ulei de masline extravirgin. Tai felii de mozzarella si felii de rosii. Pune si frunze de busuioc peste feliile de rosii. Aici gasesti reteta video pentru mozzarella vegana.

Supe vegane pentru masa de sarbatori

Ciorba de legume​
Ingrediente:
  • 2-3 morcovi
  • o telina mare
  • 2-3 radacini de pastarnac
  • o gulie
  • 5-6 bucati varza de bruxelles
  • o ceapa
  • ulei de masline
  • sare de himalaya
  • piper
  • verdeturi uscate (frunze de patrunjel, telina, leustean, cimbru)
  • mix de condimente pentru legume
  • pasta de ardei picanta​
  • zeama de lamaie

Razuiesti legumele mai putin varza de bruxelles. Pui in cratita putin ulei de masline si apa, adaugi ceapa si o lasi la inabusit. Pui pasta de ardei o lingurita. Mai lasi putin. Adaugi legumele razuite si amesteci apoi adaugi apa in functie de cat de deasa vrei sa faci supa. Pui sare, piper, mixul de condimente, amesteci si pui capacul. Lasi sa fiarba 10 minute apoi adaugi varza de bruxelles taiata in doua. Daca e mai mica o poti lasa intreaga si pui mai multe bucati. Pui in oala si verdeturile uscate. Lasi sa fiarba 5 minute. Gusti si potrivesti gustul de sare, piper si condimente. Storci zeama de la jumatate de lamaie in supa. Opresti focul si mai adaugi o lingura de ulei de masline si smantana vegetala optional. Servesti cu ardei iute sau pasta de ardei iute.

Supa de linte
Ingrediente:
  • ​350g linte
  • o ceapa
  • un morcov
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare de himalaya
  • piper proaspat macinat
  • ghimbir
  • mix de condimente arabe
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • pasta de ardei picanta
  • pasta de rosii sau bulion
  • mix de frunze uscate

Pui lintea la inmuiat minim doua ore. Eu am folosit linte rosie pentru ca am vrut o supa mai cremoasa si imi place si culoarea supei mai mult asa. Toci marunt ceapa si o pui la inmuiat cu putin ulei de masline si apa impreuna cu morcovul razuit. Dupa 1-2 minute adaugi pasta de ardei si lintea. Amesteci si adaugi apa cat sa cuprinda lintea. Pui sare, piper, mixul de condimente arabe si ghimbirul. Lasi sa fiarba 10 minute. Adaugi mixul de frunze uscate, pasta de rosii si zeama de lamaie. Mai lasi 5 minute la fiert. Lintea incepe sa se zdrobeasca si asa obtii o supa cremoasa. Poti sa o si mixezi cu mixerul vertical si vei avea o supa crema. Noua ne place mai mult textura supei nemixata cu bucati de linte. Opresti focul si adaugi usturoiul zdrobit. Amesteci si lasi sa-si elibereze usturoiul aromele. Servesti supa cu paine prajita, ardei iute, pasta de ardei iute sau o lingurita de smantana vegetala.

Feluri principale pentru masa de sarbatori

Friptura de tofu pe pat de legume
Ingrediente:​
  • cartofi mov​
  • cartof dulce
  • broccoli
  • ulei de masline
  • sare de himalaya
  • piper proaspat macinat
  • mix de condimente pentru legume
  • 300g tofu cu ardei
  • o lingura zahar de cocos
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri sos de soia
  • 1/2 de ardei iute tocat
  • o lingura otet de orez
  • 2 linguri apa

Cureti si tai betisoare cartofii si desparti broccoli in ciorchini. Pui legumele in tava si le stropesti cu ulei de masline, sare, piper si mixul de condimente. Amesteci bine sa acoperi toate legumele cu condimente. Tai bucata de tofu felii nu foarte groase. Amesteci uleiul de masline, otetul de orez, sosul de soia, apa, zaharul de cocos si ardeiul iute tocat. Dupa ce ai dizolvat zaharul de cocos pui feliile de tofu in baitul obtinut si il acoperi bine pe toate partile. Lasi 30 de minute la marinat. Dupa 30 de minute pui feliile de tofu peste legume in tava si adaugi si zeama ramasa peste legume. Pui tava la cuptorul preincalzit pentru aproximativ o ora. Feliile de tofu le scoti dupa 30-40 de minute. Servesti cu o salata de cruditati.

Sarmale vegane

Reteta mea de sarmale o gasesti aici.

Pentru ca de sarbatori ne plac retetele traditionale romanesti m-am gandit ca o sa-ti faca placere reteta de sarmale.​

Falafel cu tocanita de ciuperci

Imi plac ciupercile si imi place la nebunie si falafelul. Fac destul de des si mi se pare un fel de mancare potrivit pentru masa de sarbatori. Aici gasesti reteta mea de falafel.

Deserturi vegane pentru masa de sarbatori

Cozonac vegan
Ingrediente:
  • 500g faina integrala
  • 350ml lapte vegetal
  • ​50 ml ulei 
  • 100g fructoza
  • un plic de drojdie
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • coaja rasa de portocale si lamaie
  • un varf de lingurita turmeric
Mod de preparare:

Cozonacii din imagine sunt de anul trecut si sunt din faina alba. Pun si imaginea cu cei din faina integrala zilele urmatoare cu ii termin. Pornesti cuptorul. Ingredientele de mai sus sunt pentru un cozonac. Intr-un bol mai marisor (ai nevoie de spatiu sa poti framanta) adaugi ingredientele uscate, respectiv faina, semintele de la 1/2 de pastaie de vanilie, coaja razuita de lamaie si portocale si turmericul. Separat amesteci laptele caldut cu fructoza​ si amesteci pana se dizolva fructoza. O parte din laptele caldut il amesteci cu drojdia si o lingurita de fructoza si lasi 5-10 minute sa se activeze drojdia. E activata cand se formeaza bule de aer deasupra sub forma unei spume. Va creste mai bine aluatul. Nu folosi xillytol pentru indulcit pentru ca acesta impiedica dospirea. Toarna peste faina laptele cu fructoza si drojdia activata. Amesteci bine, daca mai e nevoie adaugi lapte caldut. Cantitatea de lapte difera, in functie de tipul de faina folosit. Dupa ce ai obtinut bila de aluat adauga treptat uleiul si framanta continuu pana il incorporezi pe tot. Poti face toata treaba si cu mixerul cu paleta pentru framantat. Daca framanti cu mana ai nevoie de 15 minute. Daca framanti cu mixerul ai nevoie de 7-10 minute. Lasi la dospit o ora, o ora jumate, pana isi dubleaza volumul aluatul. Acopera bolul in timpul dospirii cu un stergar de bucatarie sa nu se usuce aluatul. Dupa ce a dospit pune aluatul pe masa de lucru tapetata cu faina si cu sucitorul intinzi un dreptunghi cu o grosime nu mai mare de 5mm. Ne place cozonacul cu umplutura multa. Poti sa umpli cozonacul cu nuca macinata, mac macinat, cacao multa, toate amestecate cu fructoza dupa gustul tau. Sau daca ai timp sa faci rahat acasa poti sa-l umpli si cu rahat. Poti sa si cumperi rahat eu insa nu recomand. Sotului ii place sa fie combinat, cu rahat si cacao. Impart aluatul in doua si il intind. O parte o umplu cu cacao si o parte cu rahat de casa taiat cubulete. Dupa ce am distribuit umplutura rulez aluatul, iar cele doua corzi obtinute le impletesc si obtin un cozonac impletit cu doua umpluturi diferite. Tu umpli cu ce-ti place tie. Pui cozonacul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sa nu ai surprize sa ti se lipeasca de tava ca risti sa rupi cozonacul cand il scoti din tava. Lasi la crescut inca 30 de minute. Dupa 30 de minte ungi cozonacul cu ulei si poti presara peste putina nuca macinata sau seminte de mac sau putin zahar de cocos. Dai tava la cuptor si lasi 15 minute la foc mare dupa care 30-35 de minute la foc mediu. Dupa ce ai scos tava din cuptor lasi 5 minute sa se raceasca dupa care scoti cozonacul cu grija din tava si il acoperi cu un stergar de bucatarie si-l lasi sa se raceasca complet. Pofta buna. 

Prajitura noaptea pasiunii

Aceasta prajitura este preferata sotului meu. De aceste sarbatori o voi face neaparat. Pentru iubitorii de ciocolata este reteta perfecta. Aici gasesti reteta.​

Tort curcubeu raw

Daca vrei un desert raw am aici pentru tine un tort foarte gustos dar si foarte aspectuos. Reteta o gasesti aici.

Am incercat sa-ti prezint cateva retete care cred eu ca sunt potrivite pentru masa de sarbatori. Sper sa-ti placa si sa te inspire. Eu iti doresc sa ai sarbatori frumoase, linistite, casa plina de veselie si fericire, sa te bucuri alaturi de cei dragi inimii tale, iar anul care vine sa-ti aduca mai multe impliniri, mai multe realizari, liniste si pace interioara si o stare totala de bine. Te imbratisez cu mult drag si-ti multumesc ca citesti retetele mele. Iti promit ca la anul iti voi aduce retete si mai bune si mai gustoase. Sarbatori frumoase om minunat.

Share