by

Iaurt si branza de soia fermentate

​Am tot cautat prin magazine lactate vegane si am gasit foarte putine. Si cele putine gasite contin lucruri dubioase care nu-mi inspira prea mare incredere asa ca m-am lamurit. De aici mi-a venit si ideea experimentelor cu retete de lactate vegane. De ceva timp experimentez tot felul de retete de iaurt, de branza si mai nou de cascavaluri maturate cu diferite gusturi.

Azi am pentru tine o reteta simpla de iaurt si branza fermentate, din soia. 
Cu cateva timp in urma ti-am aratat un filmulet despre cum prepar eu laptele de soia. Ai mai jos filmuletul.
De aici si pana la iaurtul si branza de soia mai este doar un mic pas.
Dupa cum ai vazut si in filmul video de mai sus dupa ce am fiert laptele 15-20 de minute l-am pus la racit. 
De aici inainte urmeaza magia. 
Dupa ce ai pus laptele la racit astepti 15 minute. Intre timp storci zeama de la o lamaie. Dupa 15 minute adaugi 4 linguri de zeama de lamaie in lapte, treptat lingura cu lingura, si amesteci in lapte dupa fiecare lingura sa nu se coaguleze laptele si sa obtii tofu in loc de iaurt. Vei vedea ca laptele se ingroasa putin dar nu se coaguleaza de aceea e important sa amesteci dupa fiecare lingura de zeama de lamaie. 
Dupa ce ai incorporat zeama de lamaie in lapte, lasi sa se raceasca. Dupa ce s-a racit pui cratita cu laptele in cel mai caldut loc din casa. Lasi laptele la fermentat 1-2 zile in functie de cat de cald e in casa. Acoperi cratita cu un stergar de bucatarie.  Laptele trebuie sa fie inchegat in totalitate cand e gata. Daca vrei sa reduci timpul de fermentare poti folosi probiotice, adica culturi de bacterii benefice, dar ai grija sa fie vegane sau poti adauga 2-3 linguri de iaurt de soia cumparat. Daca faci des iaurt poti sa lasi la frigider cate putin iaurt din cel vechi, care sa-l folosesti la urmatorul lot pe care il faci.
Pe suprafata laptelui se formeaza o pelicula galbuie. Aceasta e bine sa o indepartezi. In aceasta faza ai obtinut iaurtul de soia fermentat. 
Poti sa-l amesteci cu fructe si sirop de agave si ai obtinut un delicios iaurt cu fructe. Sau poti sa adaugi in el cereale, nuci si fructe uscate si ai un mic dejun complet, hranitor si foarte gustos. Sau poti sa faci o crema fina cu ceapa tocata marunt, condimente dupa gust (boia afumata, sare, piper,cimbru sau rozmarin, etc). ​
Pentru branza de soia e nevoie sa pregatesti strecuratoarea captusita cu tifon, pe care o pui peste un vas in care se va scurge lichidul. Vei turna iaurtul fermentat in strecuratoare. Aduni colturile tifonului si usor poti strange putin si foarte usor sa elimini lichidul. Asa mai scurtezi din timpul de scurgere al lichidului. Eu asa am facut si in 90 de minute branza a fost scursa si gata de folosire. Dar poti aduna colturile tifonului si sa lasi branza la scurs fara sa strangi tifonul cu mana doar ca asa va dura mai mult timp pana se scurge lichidul si ramane branzica scursa. Branza obtinuta are consistenta unei branzici normale se vaca. 
Aceste doua retete sunt retete simple de baza de la care poti incepe sa experimentezi. Te voi tine la curet cu tot felul de retete pe care le voi experimenta si care voi considera ca merita incercate.​
Branza obtinuta o poti folosi si la prajituri dar si la creme de branza sarate. Eu am facut o prajitura cu branza si visine. Reteta o voi posta in perioada urmatoare. Pana atunci iti doresc spor la gatit cu gust si o zi frumoasa suflet minunat.
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *