COSMETICE VEGANE NETESTATE PE ANIMALE

Testarea pe animale

Se estimeaza ca utilizarea anuala a animalelor pentru teste de laborator variaza de la zeci la mai mult de 100 de milioane. In Uniunea Europeana speciile de vertebrate reprezinta 93% din animalele utilizate in cercetare. Printr-o estimare numarul de soareci si sobolani utilizati numai in Statele Unite in 2001 a fost de 80 de milioane.

Cele mai multe animale sunt eutanasiate dupa ce au fost folosite intr-un experiment. Sursele de provenienta pentru animalele de laborator variaza in fiecare tara si de la specie la specie. Majoritatea acestor animale sunt crescute in acest scop, in timp ce o parte mai mica a lor sunt prinse in salbaticie sau furnizate de dealerii care le obtin prin licitatii, de asemenea si adaposturile pentru animale furnizeaza in mod direct animale laboratoarelor de cercetare.

British Royal Society sustine ca aproape toate realizarile medicale ale secolului XX s-au bazat pe folosirea animalelor intr-un fel. Institutul pentru Cercetarea animalelor de laborator al Academiei Nationale de Stiinte a Statelor Unite a sustinut ca cercetarea pe animale nu poate fi inlocuita de modele computerizate chiar si sofisticate, pentru ca ele nu sunt capabile sa faca fata interactiunilor extrem de complexe dintre molecule, celule, tesuturi, organe, organisme si mediu.

Drepturile animalelor si unele organizatii care lupta pentru bunastarea animalelor cum ar fi PETA si BUAV, pun la indoiala necesitatea si legitimitatea testarii pe animale argumentand ca este crud si prost reglementat acest proces, ca progresul medical este bazat pe teste inselatoare care nu pot prezice in mod fiabil efectele asupra oamenilor, ca unele dintre teste sunt invechite, costurile sunt mai mari decat beneficiile sau ca animalele au dreptul intrinsec de a nu fi folosite sau vatamate in timpul experimentelor.

Exemplele de cercetari aplicate includ testarea bolilor, reproducerea, cercetarea in domeniul apararii si toxicologia, inclusiv testarea produselor cosmetice. In educatie, testarea pe animale este uneori o componenta a cursurilor de biologie sau de psihologie.

Definitie

Termenii de testare pe animale, experimentarea pe animale, cercetarea pe animale, testarea in vivo si vivisectia au intelesuri similare dar conotatii diferite. Vivisectia inseamna taierea unui animal viu. Termenul este folosit ocazional pentru a descrie peiorativ orice experiment care utilizeaza animalele vii. De exemplu Enciclopedia Britanica defineste vivisectia ca fiind "operatiunea pe un animal viu in scopuri experimentale,mai degraba decat pentru vindecare", mai general, "toate experimentele pe animale vii". Cuvantul are o conotatie negativa, implicand tortura, suferinta si moarte. Cuvantul vivisectie este preferat de cei ce se opun acestei cercetari, in timp ce oamenii de stiinta folosesc in mod obisnuit termenul de "experimentarea pe animale".

Istoric

Cele mai vechi referiri la testele pe animale se gasesc in scrierile grecilor din secolele 2 si 4 i.en. Aristotel si Erasistratus au fost printre primii care au efectuat experimente pe animale vii. Galen, un medic roman din secolul al II-lea a desecat porci si capre, el este cunoscut ca "tatal vivisectiei". Avenzoar, medic arab din secolul al XII-lea a practicat si disectia; el a introdus testul pe animale ca metoda experimentala de testare a procedurilor chirurgicale inainte de a le aplica pacientilor umani.  

Se estimeaza ca 100 de milioane de vertebrate sunt experimentate in intreaga lume in fiecare an, din care 10-11 milioane in UE. Consiliul Nuffield privind Bioetica raporteaza ca estimarile globale anuale variaza de la 50 la 100 de milioane de animale, insa aceste cifre nu includ si nevertebratele.

Majoritatea animalelor sunt utilizate intr-o singura procedura, animalele fiind frecvent eutanasiate dupa experiment, totusi moartea fiind punctul final al unor proceduri.

Soarecii sunt cele mai des utilizate specii de vertebrate datorita dimensiunilor si costurilor reduse, a usurintei de manipulare si a vitezei de reproducere. Soarecii sunt considerati pe scara larga ca fiind cel mai bun model de boala umana mostenita si impartasesc 99% din genele lor cu oamenii.

Sobolanii sunt de asemenea utilizati pe scara larga pentru fiziologia, toxicologia si cercetarea cancerului.

Peste 500.000 de pesti si 10.000 de amfibieni au fost utilizati in experimente in Marea Britanie in 2016. Peste 20.000 de iepuri au fost utilizati pentru teste pe animale in Marea Britanie in 2004. Iepurii albi sunt utilizati in testele de iritare a ochilor. Numarul de iepuri utilizati in acest scop a scazut substantial in ultimele doua decenii, in 1996 au existat 3.693 de proceduri pe iepuri pentru iritarea ochilor in Marea Britanie iar in 2016 acest numar a fost de 128. 

Masura in care testele pe animale cauzeaza durere si suferinta animalelor este subiectul multor dezbateri. Ideea ca animalele ar putea sa nu simta durerea la fel ca si fiintele umane a fost emisa de filosoful francez Rene Descartes in secolul al XVII-lea, care sustinea ca animalele nu simt durerea si suferinta pentru ca le lipseste constiinta.

Animalele sunt eutanasiate la sfarsitul studiilor pentru colectarea probelor sau examenului post-mortem.

Testele de toxicologie , cunoscute si sub denumirea de teste de siguranta, sunt efectuate de companiile farmaceutice care testeaza medicamentele. 5.000 de animale sunt folosite pentru fiecare substanta chimica testata, iar 12.000 de animale sunt necesare pentru a testa pesticidele. Testele sunt efectuate fara anestezie , deoarece interactiunile dintre medicamente pot afecta rezultatele finale.

Testarea

Testele toxicologice sunt folosite pentru a examina produsele finite, cum ar fi pesticidele, medicamentele, aditivii alimentari, materialele de ambalare si odorizantul de aer sau ingredientele chimice ale acestora. Substantele se aplica pe piele sau se picura in ochi, injectat intravenos, intramuscular sau subcutanat, inhalat fie prin plasarea unei masti pe animal fie prin punerea acestora intr-o camera de inhalare, sau administrat oral. printr-un tub in stomac sau pur si simplu in mancarea animalului. Dozele pot fi administrate odata, repetate regulat timp de mai multe luni sau pentru toata durata de viata a animalului. 

Testarea produselor cosmetice pe animale este deosebit de controversata. Astfel de teste care sunt inca efectuate in SUA implica toxicitate generala, iritarea ochilor si a pielii, fototoxicitate (toxicitate declansata de lumina ultravioleta) si mutageneza (fenomenul prin care se produc modificari in structura si functiile materialului genetic sub actiunea factorilor mutageni).

Acest tip de testare provoaca vatamari corporale impresionante animalelor, de aceea activistii pentru drepturile animalelor se opun vehement impotriva testelor produselor cosmetice pe animale.

Metodele de testare a produselor cosmetice pe animale includ numeroase teste diferite care sunt clasificate in mod diferit in functie de ariile in care se vor utiliza produsele cosmetice. Un ingredient nou in orice produs cosmetic folosit in aceste teste ar putea duce la decesul a cel puțin 1400 de animale.

Testarea pe animale in UE este reglementata in Regulamentul CE 1223/2009 privind produsele cosmetice.

In martie 2014, Congresul american a introdus Legea cu privire la cosmeticele umane, care ar interzice testarea produselor cosmetice pe animale si, eventual, ar interzice vanzarea de produse cosmetice testate pe animale. Proiectul de lege nu a avansat.

China ramane una dintre ultimele tari in care testarea produselor cosmetice pe animale este necesara. 

Testarea produselor cosmetice pe animale este interzisa in India, in Uniunea Europeana, in Israel si in Norvegia, in timp ce legislatia din SUA si Brazilia are in prezent in vedere interdictii similare.

Alternative la testele pe animale

Majoritatea oamenilor de stiinta si guvernelor afirma ca testarea pe animale ar trebui sa produca cat mai putina suferinta animalelor si ca testele pe animale ar trebui efectuate numai acolo unde este necesar.. Oamenii de stiinta si inginerii de la Institutul Wyss de la Harvard au creat "organe pe un cip", Aceste dispozitive mici contin celule umane intr-un sistem tridimensional care imita organele umane. Cipurile pot fi utilizate in loc de animale in cercetarea in vitro a bolilor, testarea medicamentelor si testarea toxicitatii. Cercetatorii au inceput de asemenea sa utilizeze bioprintoare 3 D pentru a crea tesuturi umane pentru testarea in vitro.

O alta metoda de cercetare non-animala este in silico sau simulare pe calculator si modelare matematica care incearca sa investigheze in cele din urma toxicitatea si afectiunile provocate de medicamente la om fara folosirea animalelor.

Simulatoarele si programele de calculator au inlocuit de asemenea utilizarea animalelor in experimente de disectie, predare si instruire.

Cateva branduri de cosmetice vegane care nu testeaza pe animale:

 • LUSH
 • 100%Pure
 • Alverde le gasesti in DM doar ca nu toate sunt vegane
 • Avril
 • Alba Botanica
 • Attitude au produse 100% vegane si netestate pe animale
 • ​​​Benecos
 • Barefaced Beauty
 • Bjobj
 • Biofficina Toscana
 • Badger 
 • Crazy Rumours au produse 100% vegane si netestate pe animale
 • Dr. Bronner
 • Ecos - Earth Friendly Products
 • ​​E.L.F. Cosmetics
 • Faith in Nature
 • Green People
 • Cateva branduri romanesti: