by

Cascaval vegan delicios si sanatos

Sa faci cascaval vegan e foarte simplu, iti voi arata asta in reteta de mai jos. Cascavalul facut acasa mai are un avantaj major fata de cel cumparat si anume , nu contine nimic din ingredientele dubioase pe care fiecare dintre noi incercam sa le evitam.
De ce sa te feresti:
De exemplu pe eticheta vei putea citi la ingrediente: arome naturale vegetale, intrebarea este de care si din ce sunt extrase, faptul ca, contine arome naturale nu inseamna ca nu contine si arome artificiale. Sau mai poti gasi pe eticheta la ingrediente: guma de carruba. Cele mai frecvente efecte adverse produse de consumul de guma de carruba sunt: balonare, alergii, scaderea tensiunii arteriale, a cantitatii absorbite de fosfor, crom, cobalt, cupru, fier, zinc, efect laxativ, scaderea glicemiei etc. Guma de carruba nu este considerata sigura in cazul bebelusilor, femeilor insarcinate, diabeticilor, persoanelor alergice la alune si nuci, in cazul persoanelor cu carenta de minerale etc.
Recomandari:
Astfel am ajuns la concluzia ca daca, vreau sa mananc sanatos e bine sa-mi prepar acasa majoritatea alimentelor pe care le consum, lucru pe care ti-l recomand si tie. E adevarat ca timpul de cele mai multe ori nu este aliatul nostru dar nu e o reteta grea si nici nu necesita foarte mult timp.
Incearca reteta si te vei convinge singur. Pentru reteta vei avea nevoie de un blender, o spatula de silicon care iti va usura munca, un vas de inox in care vei fierbe ingredientele mixate in blender si doua mini forme de tort, eu le-am cumparat din Jumbo, Oradea.
Ingrediente cascaval vegan:
  • 1 ½ cana lapte de soia
  • ½ cana caju crud
  • 3 linguri faina de migdale (eu am macinat migdalele in rasnita de cafea)
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 3 linguri ulei vegetal (eu folosesc ulei de masline, ulei de cocos sau ulei de rapita)
  • 2 linguri agar agar pudra (daca folosesti fulgi vei avea nevoie de 3 linguri)
  • ½ cana apa calda
  • 2 linguri pasta miso (poate fi miso brun sau alb nu are importanta, vei capata un cascaval de culoare diferita doar)
  • ½ lingura sare de himalaya
  • ½ lingura piper proaspat macinat
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingura otet de mere
  • 3-4 linguri drojdie inactiva
Mod de preparare cascaval vegan:
Pentru inceput adauga ingredientele in blender. Agar agar pudra il amesteci cu ½ de cana de apa calda (daca e nevoie mai adaugi 2-3 linguri de apa calda). Daca agar agar-ul pe care il folosesti e sub forma de fulgi va trebui putin mai multa apa si va trebui sa pui totul intr-un vas metalic pe care il pui pe foc si fierbi amestecand continuu timp de 5 minute pentru a activa gelatina. Adaugi si agar agar-ul in blender si mixezi totul 2-3 minute pana obtii o compozitie cremoasa. Timpul de mixare depinde de puterea blenderului.
Torni compozitia in cratita de inox si o pui pe foc. La inceput lasi la foc mare cam 3-5 minute si amesteci continuu cu spatula de silicon. Vei vedea ca ti-e de mare folos pentru ca poti indeparta compozitia de pe peretii vasului cu usurinta. Cand incepe sa fiarba compozitia dai focul pe mediu si amesteci in continuare cam 5-7 minute. Cand e gata fiarta compozitia trebuie sa fie de consistenta mamaligii. Atunci iei vasul de pe foc si torni compozitia in mini formele de tort. Eu am folosit doua forme. Spatula de silicon te va ajuta iar sa scoti toata compozitia din vas.
Dai formele la frigider 2-3 ore pana se raceste complet cascavalul vegan. Apoi il scoti din forme. Formele fiind teflonate iese usor. Iti mai ramane doar sa feliezi cascavalul si sa-ti rasfeti papilele gustative.
Aceasta e reteta de baza de la care poti face combinatiile de condimente si ierburi aromatice pe care le vrei si care iti plac. La aceasta reteta eu am folosit oregano, dar poti pune busuioc, rozmarin, boia afumata, usturoi, ceapa sau orice altceva. Lasa-ti imaginatia sa creeze.
Poti foarte usor si sa razuiesti acest cascaval. Pofta buna !!!!
simplu
Share

2 comentarii


  1. // Răspunde

    Buna!Daca pui agar agar,de ce mai trebuie fiert cașcavalul?Nu se întărește și fără sa fie fiert?Nu as putea sa renunț la pasta miso?Sau sa o înlocuiesc cu altceva.Multumesc


    1. // Răspunde

      Buna. Orice preparat faci si folosesti agar agar trebuie fiert. Practic agar agar, care e o gelatina vegetala, este activat dupa 5 minute de fierbere. Nu am incercat fara sa-l fierb niciodata si nici nu am vazut nici o reteta cu agar agar fara sa fie fier intai. La pasta miso poti renunta fara probleme zic eu, practic pasta miso este o pasta obtinuta din soia fermentata. Sau poti incerca sa inlocuiesti cu iaurt vegetal de exemplu ca si ala e tot fermentat. O zi minunata iti boresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *