by

Cartofii mov sau violeti

Saptamana trecuta am fost harnicuta si printre alte legume am semanat in gradina si cartofi mov. Acesta este primul an in care-i seaman si sunt tare curioasa sa vad ce recolta voi avea. Nu de alta dar sunt foarte sanatosi si unde mai pui si faptul ca nu ingrasa. Eu i-am descoperit de vreo doi ani si de atunci am inlocuit cartofii nostri autohtoni cu cei mov. Sunt si foarte gustosi si ii puteti folosi in orice preparat in locul celor cunoscuti la noi. Sunt ideali in alimentatie mai ales daca dotiti sa va mentineti greutatea si sanatatea. Tocmai de aceea m-am gandit sa va prezint cateva din beneficiile aduse de acesti cartofi sanatatii noastre.

2554820866_6599a7dc8a_z Vitelotte cartof-mov-rosu purple_potatoes_mini_90833100

Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb cartoful violet față de cel obișnuit este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer.

Un alt beneficiu important adus corpului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Cartofii mov sau violeti nu doar ca nu ingrasa, dar antioxidantii continuti de acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cartofii sunt disponibili pe tot parcursul anului, desi recolta de cartofi este mai scazuta in perioada iernii.

O portie zilnica de cartofi pot contribui la mentinerea sanatatii inimii. Acest lucru este valabil daca acestia nu sunt gatiti cu grasime (diverse tipuri de uleiuri, margarina, unt etc). Un studiu recent arata ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi violeti gatiti la cuptor, de doua ori pe zi timp de o luna, a scazut cu 4-3% fara ca acestea sa castige in greutate. Cercetatorii afirma ca efectul de reducere al tensiunii arteriale se datoreaza concentratiei ridicate de antioxidanti care se gasesc in mod natural in cartofi.

Cartofii contin cantitati mari de antocianine, substantele cheie care le dau coloritul unic. Atocianinele au fost extrase prin inginerie genetica din afine, mure si patlagele vinete.

Atocianinele sunt antioxidanti puternici care protejeaza celule de diferite forme de cancer. Conform medicilor nutritionisti, omul modern care traieste “asaltat” de stres, poluare si alimentatie nesanatoasa, trebuie neaparat sa consume zilnic alimente bogate in atocianine.

 

Surse:

http://diversificare.ro/alimente/2014/06/cartof-violet-sau-cea-mai-sanatoasa-leguma/

http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/cartofii-mov-sau-violeti-scad-tensiunea-arteriala_9432

http://www.descopera.ro/dnews/7450980-a-trecut-flacara-violet-au-aparut-cartofii-violeti

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *