by

Branzoici vegane

Ingrediente:
  • 500g faina integrala
  • 400 ml apa calduta
  • 25g drojdie
  • un strop de sare
  • vanilie
  • o lingurita ghimbir
  • coja razuita de lamaie
  • 2 linguri fructoza
  • o lingura faina de in
  • 2 linguri ulei vegetal
Mod de preparare:
Pornesti cuptorul. Intr-un castron amesteci faina, ghimbirul, sarea, vanilia, coaja razuita de lamaie, fructoza, uleiul vegetal si drojdia activata. Drojdia o zdrobesti intr-un castronel cu o lingurita de fructoza si apa calduta, amesteci bine si o lasi la caldura pana incepe sa faca bule de aer. Atunci e activata si o poti adauga la faina, astfel grabesti procesul de dospire. Dupa ce ai adugat toate ingredientele torni apa calduta treptat. Eu am folosit robotul pentru framantat si am adaugat apa in timp ce paleta amesteca aluatul. Daca framanti cu mana adaugi apa cate putin si intre timp framanti.
Cand ai terminat de framantat aluatul, 7 minute cu robotul sau 15 minute cu mana, il acoperi cu un prosop de bucatarie sa nu se usuce si sa formeze o pojghita deasupra, si-l lasi la crescut o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp amesteci compozitia pentru umplutura.

Ingrediente:
  • 400g branza de soia fermentata
  • 4-6 linguri indulcitor in functie de cat de dulce vrei sa fie
  • coaja razuita de lamaie si portocala
  • vanilie
  • un pumn de coacaze uscate
  • o lingura seminte de chia
Pui branza fermentata (reteta aici) si restul ingredientelor intr-un castron si amesteci bine. Indulcitorul il pui in functie de gustul tau. Eu am pus numai 4 linguri dar daca iti place mai dulce poti pune 6 linguri de indulcitor. Dupa ce ai amestecat gusti compozitia si daca nu e destul de dulce mai pui indulcitor. Eu nu mananc foarte dulce. Incerc sa reduc cantitatea de dulce pentru ca nu am gasit inca o alternativa sanatoasa la zahar. Toti indulcitorii naturali existenti pe piata sunt foarte procesati. O alternativa sanatoasa ar fi fructele uscate gen curmale, smochine sau prune uscate si apoi hidratate in apa calduta, dar nu merg la orice reteta.
Dupa ce ai terminat de amestecat umplutura si e gata crescut aluatul pregatesti masa de lucru. Tapetezi cu faina si rastorni aluatul pe masa. Intinzi cu sucitorul pana obtii o grosime de 0,5 cm. Cu un cutit tai aluatul in patrate aproximativ egale. Tragi putin de fiecare patrat si cu o lingura pui din umplutura in mijlocul fiecarui patrat. Apuci cu degetele capetele patratului si le impreunezi in mijloc astfel incat sa se lipeasca intre ele ca umplutura sa nu iasa afara.
Dupa ce ai terminat aluatul si umplutura, lasi branzoicile 15-20 minute acoperite cu prosopul de bucatarie sa mai creasca putin. Apoi le ungi cu lapte (eu am folosit de cocos dar poate fi orice lapte vegetal). Le dai la cuptorul incins 15 minute apoi mai scazi temperatura. In 35 de minute sunt gata.
Le lasi la racit 5-10 minute apoi le scoti din tava si le pudrezi cu fructoza macinata pudra.
La gust sunt super. Imi place mult branza fermentata de soia. Eu eram o mancatoare de branzeturi si inainte de a imbratisa acest stil de viata vegan. Sunt foarte multumita si fericita cu aceasta branza.
Iti recomand reteta, au iesit foarte gustoase branzoicile si s-au mancat repede. Pofta buna si o zi frumoasa iti doresc suflet minunat.
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *